Yrkesskade og yrkessykdom

Yrkesskade er en personskade, sykdom eller dødsfall som følge av en arbeidsulykke. Med arbeidsulykke menes at du har vært utsatt for en ytre, plutselig og uventet hendelse. Det kan også være en konkret ytre belastning eller påkjenning som avviker fra dine vanlige arbeidsoppgaver. Dette avviket må være tidsbegrenset til en arbeidsdag eller en vakt, og må ikke være en av de definerte arbeidsoppgavene dine.

En sykdom kan godkjennes som en yrkessykdom hvis årsaken er skadelig påvirkning fra arbeidet. Sykdommen må i tillegg være nevnt i forskrift om yrkessykdommer. Klikk her for å se hele forskriften

For å få godkjent en skade eller sykdom som yrkesskade eller yrkessykdom, må ulykken eller den skadelige påvirkningen ha skjedd da du var yrkesskadedekket. Det betyr at arbeidsulykken eller den skadelige påvirkningen må ha skjedd innenfor et gitt tidsrom og være knyttet til et sted og en aktivitet. Det er et krav at skaden må meldes innen et år etter arbeidsulykken. For yrkessykdom er kravet ett år etter at den som ble syk ble klar over årsaken til sykdommen.

Det er NAV som saksbehandler skademeldinger. Mer informasjon om yrkesskade og yrkessykdom finnes på nav sine hjemmesider. Klikk her for å komme til nav.no.

Bedriftshelsetjenestens øverste mål er å bidra til at yrkesskade og yrkessykdom ikke oppstår. Bedriftshelsetjenesten skal bistå virksomheten i risikoreduserende og forebyggende arbeid. Bedriftshelsetjenesten har ingen rolle i den akutte behandlingen av skade eller sykdom hos ansatte.

Når skade har skjedd og sykdom har oppstått kan vi bidra med rådgivning til den ansatte og virksomheten. Vi kan bidra med vurdering av den ansattes stabiliserte helsetilstand og ved behov henvise videre til aktuell medisinsk spesialist for vurdering av skaden. Vi kan bistå virksomheten og den ansatte ved tilbakeføring til arbeid og tilrettelegging av arbeidssituasjon tilpasset status etter skade og sykdom.